face O twit youtube
21.09.2014.
U Zatonu održana Ljetna škola Mladih HNS-a

Tradicionalna 10. po redu ljetna škola mladih HNS-a, kojoj je prvenstveni cilj okupljanje i obrazovanje mladih članova stranke o liberalnim politikama i vještinama te njihovo pripremanje za aktivno sudjelovanje u...

Dalje...
05.04.2014.
Ivan Gulam izabran za Predsjednika Mladih HNS-a
Ivan Gulam izabran za Predsjednika Mladih HNS-a

Zagreb, 5. travnja 2014. - U Zagrebu je održana redovna izborna skupština Mladih HNS-a na kojoj je izabrano novo vodstvo. Novi predsjednik je 27-ogodišnji Ivan Gulam iz Pirovca, inače načelnik...

Dalje...
20.11.2013.
Mladi HNS-a sudjelovali na Masterclassu VVD-a
Mladi HNS-a sudjelovali na Masterclassu VVD-a

Den Haag, 20. studenoga 2013. - U organizaciji nizozemskog VVD-a Mladi HNS-a u sastavu Ivan Nekić, potpredsjednik za međunarodne odnose i Mario Tevšić, potpredsjednik za suradnju s udrugama i političkim...

Dalje...
17.11.2013.
LYMEC-ov kongres "European Identity" u Bukureštu
LYMEC-ov kongres "European Identity" u Bukureštu

Bukurešt, 14.-17. studenog 2013. - Ovogodišnji LYMEC-ov kongres pod nazivom "European Identity" održan je u Rumunjskoj, a Mlade HNS-a su predstavljali potpredsjednici Mladih HNS-a Iva Žutić i Ivan Nekić.

Dalje...

Pos za najam

Trenutna prosječna cijena stana u Zagrebu iznosi oko 2055 €/m2, u Splitu oko 2577 €/m2, u Zadru oko 1818 €/m2 te u Rijeci oko 1715 €/m2. To bi značilo da je za jedan prosječan stan od cca. 60 m2 potrebno izdvojiti od 100 do 150 tisuća eura. Poprilično velika količina novca za mladu osobu koja je upravo završila fakultet i zaposlila se, zar ne?

Kao alternativa ovakvim tržišnim cijenama stanova osmišljen je projekt POS-a. Poticajna stanogradnja ima takav sustav bodovanja da preferira mlade bračne parove s djecom, a broj prijava za POS-ove stanove stvara preveliku potražnju za tim stanovima u odnosu na postojeću ponudu. Sve u svemu, uza sve prednosti koje pruža POS, ti stanovi većini mladih ljudi, koji su na samim počecima svojih radnih karijera, čine se itekako nedostupnim.

Za kupnju POS-ovih stanova potrebna je i kreditna sposobnost mladih, koja je sve teže ostvariva s obzirom na rizike i trenutnu situaciju u Republici Hrvatskoj. Tu je i činjenica da mladi ljudi, koji su u prvom radnom odnosu nemaju mogućnost kreditiranja budući da su zaposleni na određeno vrijeme, i tako sigurno prvih nekoliko godina, točnije maksimalno tri godine koje su propisane zakonom. U slučaju da i jesu zaposleni na neodređeno vrijeme, nitko im ne može garantirati da će taj posao zadržati i idućih dvadesetak godina koliko im je potrebno za otplatu stambenog kredita.

Za vrijeme dok mladi ljudi ne postanu sposobni za kupnju stana iz programa POS-a, moraju negdje započeti samostalni život odvajajući se od svojih roditelja. Za uvjete u kojima se nalaze najbolje mogućnosti bi im pružio POS za najam. POS za najam sličan je ovom postojećem; država bi poticala stanogradnju, ali ne za prodaju, već za iznajmljivanje po jeftinijim cijenama najma. To bi mladim ljudima, s prosječnom početnom plaćom od oko 4000 kuna, bila najprihvatljivija opcija za početak samostalnog života.

Prilikom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju doći će do liberalizacije tržišta te ćemo se moći slobodno kretati i zapošljavati u drugim zemljama. Zašto, na primjer, netko ne bi mogao otići raditi na nekoliko godina u, recimo, Madrid, London ili Rim i nakon toga se vratiti u svoju domovinu? Za vrijeme boravka u inozemstvu morao bi otplaćivati ratu kredita za stan u kojem ne živi, a isto tako, morao bi plaćati smještaj u gradu u kojem radi ili se usavršava.

Ovako bi POS za najam mogao otkazati i iznajmljivati stan u inozemstvu bez dodatnih opterećenja. Naravno, ako netko iznajmi stan iz programa POS-a za najam, kad stekne potrebne uvijete za kupnju stana, može otkupiti taj isti stan umanjen za cijenu koju je otplaćivao za vrijeme iznajmljivanja.

Bitno je napomenuti da bi se programom POS za najam rušile i cijene stanova na tržištu koje su ionako previsoke i veće od realnih cijena te bi se bitno umanjio utjecaj građevinske mafije u Hrvatskoj. Ovakav program izgradnje stanova pružao bi mladim ljudima sigurnost na početku svog životnog osamostaljenja te doslovno siguran krov nad glavom.

© Copyright 2012, Sva prava pridržana, HNS

By Autson Web Design